Algemeen

Harmonie Unisono Velp is een muziekvereniging die bestaat uit twee afdelingen.

  • Het Harmonieorkest, de afdeling welke haar muziek in concertvorm ten gehore brengt.
  • Het Opleidingsorkest, de plaats waar de jonge muzikanten ervaring op doen in het samen spelen als voorbereiding op de stap naar het ‘grote’ Orkest.

Harmonie Unisono Velp is ontstaan na een fusie van Muziekvereniging Velpse Harmonie en Harmonieorkest Kunst aan het Volk op 1 september 2003. Inderdaad, in 2023 20 jaar.

Bij een nieuwe vereniging behoorde ook een nieuwe naam – geen gemakkelijke opgave. Het interim-bestuur had een prijsvraag uitgeschreven onder de leden. Er waren een aantal criteria: niet lachwekkend, vertrouwen, modern, makkelijk in de mond en geldend voor alle groepen binnen de vereniging. Geen verwijzing naar de ‘oude’ verenigingen waaruit we zijn ontstaan. Niet omdat we ’t verleden wilden vergeten, maar omdat je nu eenmaal niet vooruit komt door steeds achterom te kijken en dat in je nieuwe naam met je mee te dragen.

De nieuwe naam is  Harmonie Unisono Velp  geworden.

Harmonie: Dit betekent samen. Hout-blazers, koper-blazers & uitgebreid slagwerk.
Geen Muziekvereniging, want daar valt in principe van alles onder, van zang, accordeon, mandoline, pop tot drum- en show.
Geen Harmonieorkest, want daarmee zou de focus teveel liggen op het Orkest en dat zou tekort doen aan het ’toenmalige’ Malletkorps (eind 2015 helaas opgeheven).

Unisono: Dit betekent éénstemmig. Alle of een aantal stemmen spelen of zingen tegelijkertijd dezelfde melodie. Deze kan ook een oktaaf (acht tonen) hoger gespeeld worden. Dit wordt vaak gebruikt om een bepaalde melodie goed te laten uitkomen.
Maar Unisono staat ook symbool voor de eenstemmigheid onder de muzikanten met betrekking tot het fusiebesluit en de nieuwe vereniging.